8 JANUARY 2016, FRIDAY : RESEPI AYAM BAKAR MADU!!!



Hai semua :) nah resepi Ayam Bakar Madu!!! Campak-campak siap :)




Bahan-bahan Untuk Perap Ayam : 

2 ketul Ayam (Yna guna bahagian dada. **x kisah, ikot suka) 
1 Ulas Bawang Besar + 4 ulas Bawang Putih 
(Ditumbuk lumat)
Serbuk Jintan Manis  + Jintan Putih (1 sudu besar)
Sos Tiram (*x kisah brand apa. Yna guna life)
Kicap manis (*x kisah brand apa. Yna guna Tamin)
Serbuk perasa (Maggie cukup rasa)
Madu 

Bahan - Bahan lain : 
Planta / Marjerin 
Santan

Cara - cara : 

1. Perapkan ayam bersama bahan-bahan perap tadi. Biarkan dalam setengah jam atau sejam ** kalau lama lagi sedap! 

2. Sediakan dulang pembakar yg telah disapu dengan planta/marjerin. Letakkan ayam yang kita perap tadi. 


3. Tuangkan santan (agak2 korang la ya, jgn byk sgt), dan curahkan sedikit madu ke atas ayam tadi. Yang ni sikit je sbb kita dah perap ayam tadi dengan madu. Terpulang ikot selera tekak masing-masing. Yna x suka manis sgt, x tahan pedas hehe.. So memang x letakkan sos cili masa perapkan ayam tu. Kalau nak letak x ada masalah. Sedap jugak.


4. Bakar dalam oven, suhu 220c selama 40 - 45 minit (sehingga masak) 


Taraaaa....Dah siaapppp senang sangat kan..dah dapat satu menu utk lunch/dinner nanti. Bahan-bahan pon bukanlah byk sangat. Simple je...kalau ni dak zara pon pandai buat..dicampaknya je semua bahan hahaha...



Yna suka makan bahan-bahan yg perap tadi tu, makan dgn nasi panass aduhaii sedapnya..bertambah2 nasi bertambah-tambah jugak berat penimbang hihi.. dak zara kalau buat menu ni diratahnya je ayam mcm tu..habis seketul :) 


Okey. next kita share resepi lain plak ya. Yang pasti resepi yna ringkas, x memeningkan kepala korang, senang gila..gila pon x senang haha...campak2 je..siap!! hihi..ok Selamat mencuba uolsss :) Assalamualaikum..

**bahan untuk perap ayam tadi boleh digandakan bergantung berapa ketul ayam yg kita gunakan. 


"DO ALL THINGS WITH LOVE"

5 comments:

  1. Replies
    1. deera cuba la buat :) confirm sedap hehe..thanks!

      Delete
  2. Kenapa kena curah santan? Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bg rasa lemak2 manis. lagi sedap hehe..itu la ni resepi campak2 haha..klu x letak santan pon xde masalah :)

      Delete

TQ sudi review blog Yna, komen ciked!! :)